Ontstaan

De Japanse onderzoeker Dr. Hatano toonde aan dat 10.000 stappen gespreid over een hele dag voldoende is om je gezondheid fundamenteel te verbeteren. Intensief sporten hoeft zeker niet; het volstaat dus om wat meer te bewegen via alledaagse (bewegings)activiteiten thuis, op het werk of in de vrije tijd.

Hoeveel stappen?

Gemiddeld zetten we 6.000 stappen per dag. Met een half uur extra bewegen (=beweegnorm) haal je zo die overige 4.000 stappen:

Hoe meten?

Omdat in de Japanse samenleving veel belang wordt gehecht aan wandelen, ontwikkelden zij heel precieze en gebruiksvriendelijke stappentellers. Met dit apparaatje kan iedereen heel eenvoudig het dagelijks aantal stappen achterhalen. Als de teller ’s avonds op 10.000 staat, zal je gezondheid er wel bij varen!

10.000 stappen wereldwijd

Een pedometer of stappenteller is een gegeerd onderzoeksinstrument in wetenschappelijk onderzoek over lichamelijke activiteit.

Een eerst studie werd uitgevoerd in Australië waar onderzoekers van de Queensland University lokaal het project '10 000 steps Rockhampton' opstartten.

Voorlopige resultaten tonen een duidelijk positief effect van het project op het bewegingsgedrag.

Ook in Canada is een grote studie opgezet. Via de mediacampagne 'Canada on the move' waarin het dragen van de stappenteller wordt gestimuleerd – werden alle Canadezen aangezet tot meer bewegen.

Het was de Australische professor Brown (Queensland University) die tijdens een lezing in Gent op 13 juni 2005 verscheidene partners overtuigde van haar project. Zo werd België dankzij Gent het eerste Europese 10.000 stappen land.

Duitsland volgde met een gelijkaardig project.

10.000 stappen Gent

De Stad Gent (dienst mobiliteit, sport en gezondheid) ondersteunde het pilootproject '10.000 stappen' samen met het Lokaal Gezondheidsoverleg Gent, vier ziekenfondsen en het provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

Geïnteresseerd in de onderzoeksresultaten? klik hier

10.000 stappen Vlaanderen

Na het succesvolle pilootproject in Gent, werd op 28 september het project '10.000 stappen Vlaanderen' officieel opgestart door Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin, Jo Vandeurzen.

Projecthouders zijn:

Meer info over deze partners? Klik hier