Zorg- en hulpverleners

Ziekenfondsen

De deelnemende ziekenfondsen kunnen deel uitmaken van de lokale/gemeente werkgroep ‘10.000 stappen Vlaanderen’ (zoals in het pilootproject Gent).

Dit beweegproject kan verder vorm krijgen via promotie, nieuwe initiatieven en het opnemen van het project in eigen activiteiten. Elk ziekenfonds heeft een belangrijke en unieke betekenis in het streven naar een gezondere en actievere levensstijl. Met dank aan de Christelijke Mutualiteit, Liberale Mutualiteit, Vlaams Neutraal Ziekenfonds, Partena en Partners Ziekenfonds alsook de Socialistische Mutualiteiten hebben zij een actiemaand georganiseerd waarbij folders, affiches en betrouwbare stappentellers (€17) ter beschikking werden gesteld. 

Huisarts

Geef de bewegingsboodschap van ’10.000 stappen Vlaanderen’ mee aan je patiënten (bij voorkeur sedentairen) en omgeving. Dagelijkse beweging speelt een belangrijke rol in de primaire, secundaire en tertiaire preventie van talrijke lichamelijke en mentale aandoeningen.

Lees hier hoe je aan de slag kan gaan.

Kinesist en osteopaat

Geef de bewegingsboodschap van ’10.000 stappen Vlaanderen’ mee aan je patiënten (bij voorkeur sedentairen) en omgeving. Dagelijkse beweging speelt een belangrijke rol in de primaire, secundaire en tertiaire preventie van talrijke lichamelijke en mentale aandoeningen.

Lees hier hoe je aan de slag gaat.

Diëtist

Voedingsadvies gaat vaak gepaard met bewegingsadvies. Het concept van ’10.000 stappen Vlaanderen’ staat voor een laagdrempelig bewegingsadvies op maat.

Lees hier (brief diëtisten.doc) hoe je aan de slag gaat.

Apotheker

De lokale apotheker kan een meerwaarde bieden door stappentellerpakketten aan te bieden binnen het totaalpakket. Dit wordt vergezeld met een deskundig woordje uitleg (incl. folder) over het project. Zoek afstemming met het Lokaal gezondheidsoverleg (Logo) voor verdere samenwerking. Zij zijn lokaal het aanspreekpunt om 10.000 stappen te coördineren (www.vlaamselogos.be).

Ziekenhuis en rusthuis

Ziekenhuizen zijn een ideale setting om 10.000 stappen te promoten. Verzin bijvoorbeeld leuke slogans en affiches om het gebruik van de trap aan te moedigen, voorzie bordjes met het aantal stappen naar bvb tandheelkundige dienst, affiches en/of folders in wachtzalen, organiseren van gezondheidswandelingen in de tuin of omgeving enz.

Hier kan zowel de patiënt, bezoeker als de personeelsleden in geïntegreerd worden. Het belang van betrokkenheid blijkt uit het ‘10.000 stappen Vlaanderen’ project in het UZ-Gent. Ook het keuken- en sanitair personeel droeg zijn steentje bij aan het project: verspreiden van folders, voetzooltjes voorzien in de snackbar en de cafetaria, ontlenen of verkopen van een stappenteller… Ook het ziekenhuis van Knokke-Heist promoot het project, onder meer met twee permanent bewegwijzerde wandelroutes. Jaarlijks organiseren het ziekenhuis, het cultuurcentrum en de sporthal enkele bijkomende begeleide gezondheidswandelingen.

meer inspiratie: 10.000 stappenplan

Klik hier voor het downloaden van folder, voetzooltje, affiche,…