Beweging en voeding

Eet jij gezond?

Doe de test op www.gezondheidstest.be.

Haal meer uit je 10.000 stappeninspanning door gezond te eten.

  • Een gezond ontbijt;
  • Voldoende water;
  • Dagelijks voldoende groenten en fruit;
  • Gezonde tussendoortjes.

De actieve voedingsdriehoek zet je verder op weg. Veel succes!

Energie-inname afstemmen op energieverbruik

Om je energiebalans in evenwicht te houden, is voldoende lichaamsbeweging even belangrijk als een evenwichtig voedingspatroon. Ook in de actieve voedingsdriehoek vormt beweging de basislaag.
De Actieve Voedingsdriehoek zet de Vlaming op weg naar een evenwichtig voedingspatroon!
 Bron: www.vigez.be

  • WATER of vocht

Drinken is essentieel. In normale omstandigheden wordt aanbevolen om minstens 1,5 liter water te drinken. Mensen die sporten of zware lichamelijke arbeid verrichten en meer vocht verliezen door transpiratie moeten meer drinken, bij voorkeur water. Vocht wordt grotendeels uit drank gehaald. Dranken die tot de watergroep behoren zijn water, koffie, thee en bouillon. Alcohol daarentegen ontrekt vocht aan het lichaam en hoort dus thuis in de restgroep.

  • MELKPRODUCTEN

Om aan onze calciumbehoefte te voldoen vormen elke dag 1 tot 2 sneden kaas (20 - 40 gram) en 3 tot 4 glazen melk (450 - 600 ml) en afgeleide melkproducten een minimum.

  • GRAANPRODUCTEN EN AARDAPPELEN

Deze groep omvat aardappelen en alle soorten graanproducten zoals brood (tarwebrood, roggebrood, meergranenbrood,...), beschuit, ontbijtgranen, rijst en deegwaren. Volkoren producten krijgen de voorkeur. De aanbeveling varieert van 5 tot 12 sneden brood (van 175 tot 420 gram) en van 3 tot 5 aardappelen (210 tot 350 gram) per dag. Iemand die zware lichamelijke arbeid verricht, zal meer graanproducten en aardappelen moeten eten dan iemand die alleen administratief werk doet.

  • GROENTEN

Omdat niet alle groenten dezelfde vitaminen en mineralen bevatten, is afwisseling heel belangrijk. Groenten eet je nooit genoeg. In totaal zouden we minimum 300 gram groenten per dag moeten eten. Bij de broodmaaltijd kan best 100 gram rauwkost. Ook de tussendoortjes of het ontbijt mogen best een groententintje krijgen.

  • FRUIT

Groenten en fruit onderscheiden zich van elkaar door de aanwezigheid van verschillende soorten en hoeveelheden voedingsstoffen. Daarom moeten we dagelijks zowel groenten als fruit eten. Fruit kan je als tussendoortje of snack, als broodbeleg en als dessert eten, met een minimum van twee stuks per dag. Gebruik liever vers fruit dan blikfruit of gedroogd fruit.

  • DE RESTGROEP

Dit afzonderlijk gedeelte bevat alle voedingsmiddelen die strikt genomen niet nodig zijn in een evenwichtige voeding. Alhoewel de voedingsmiddelen uit de restgroep dus niet essentieel zijn, kunnen we ze niet wegdenken uit onze voedingscultuur en -gewoonten. Zoetigheden, snoepjes, alcoholische en suikerrijke dranken, mayonaise ... zijn in de restgroep terug te vinden. Het spreekt voor zich dat deze voedingsmiddelen maar met mate geconsumeerd mogen worden. Zij leveren meestal enkel energie (vet en suiker) zonder hierbij voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen aan te brengen.

GEZONDHEID ≠ GEWICHTSVERLIES

De norm van 10.000 stappen/dag zal niet voldoende zijn om gewichtsverlies te beogen. Toch kan dit een eerste stap in de goede richting zijn. Gezondheid en zelfwaardering moeten primeren, niet het perse slank willen zijn! Om gewichtstoename te vermijden raden wetenschappers +/-14.000 stappen per dag aan in combinatie met een gezonde, gevarieerde voeding (zie verder)! Sporadisch zwaar gaan fitnessen of sporten zal zowel op gezondheid als gewichtscontrole nagenoeg geen effect hebben! Voldoende beweging aan matige intensiteit gedurende de dag inbouwen heeft meer invloed op gewichtsverlies.